Zdravý životný štýl očami pána Kaminského :)

Jedna z možností ako využiť mimoriadnu situáciu vo svete v oblasti telesnej kultúry.

     Navoďme si situáciu, že sme na domácom športovom sústredení, to znamená, že máme veľa času venovať sa svojej telesnej schránke. Vo veku 16 – 19 rokov, vy sami rozhodujete ako budete po fyzickej stránke vyzerať počas celého ďalšieho života.

     Tí, ktorí nepotrebujete redukovať svoju telesnú hmotnosť, udržujte sa v kondícii, prípadne pracujte na zväčšovaní svalovej hmoty a formovaní vašej postavy. Horšie sme na tom tí, ktorí potrebujeme a chceme optimalizovať svoju telesnú hmotnosť a zlepšiť tvarovanie svojej postavy. Môžeme využiť tento čas doma a správnou životosprávou, stravovaním a pohybovým režimom dosiahnuť svoj cieľ a vrátiť sa späť do školy ako „premenené“ osobnosti.

Tu sú moje celoživotné skúsenosti ako to dosiahnuť:

ŽIVOTOSPRÁVA PEVNÝ REŽIM DŇA:

7 hod.  
budíček, ľahké raňajky
8 – 9 hod.
pohybová aktivita
9 – 12 hod.
učenie + ovocie alebo zelenina
12 – 13 hod.
obed málo kalorický
13 – 15 hod.
učenie + ovocie alebo zelenina
15 – 16 hod.
pohybová aktivita 
16 – 18 hod.
domáce práce
18 – 19 hod.
ľahká večera
19 – 23 hod.
oddych, televízia, čítanie, učenie, prechádzka vonku.
POZOR, už žiadne jedlo iba ak ovocie alebo zelenina.
23 – 7 hod.
kvalitný spánok 🙂

Celý deň dodržujte pitný režim, pite iba minerálku, čaje alebo čistú vodu, cca 2,5 litra denne.

POHYBOVÉ AKTIVITY:

Robte to, čo viete a čo vás baví – behanie, bicyklovanie, posilňovanie vlastným telom, cvičenie s hudbou, turistika a podobné aktivity, na čo máte primerané podmienky. Veľmi vhodná je aj ťažká práca vonku na záhrade, na stavbe a podobne. Stále striedajte pohybové aktivity. Cvičte pravidelne a s takou intenzitou, aby ste sa riadne zapotili na celom tele. Po cvičení si doprajte sprchu.

STRAVOVANIE:

Ak chcete dosiahnuť zmenu telesnej hmotnosti, musíte zmeniť stravovanie a znížiť jeho kalorickú hodnotu. Váha tela sa znižuje len vtedy, ak je väčší výdaj kalórií pohybom ako príjem kalórií stravou. Pri dodržaní tejto kalorickej rovnice a pevného režimu dňa, asi po 7 – 14 dňoch začnete pociťovať trvale zmenšovanie obvodu svojho pásu a znižovanie telesnej váhy. Nikdy nejedzte do úplnej sýtosti. Vyžívajte sa v tom, že ste hladní, len vtedy začína organizmus čerpať zo svojich tukových zásob. Ak chcete proces chudnutia urýchliť, pridajte viac námahy, potenia, driny, cvičenia. Je veľmi ťažké vydržať prvých 14 dní, ale potom to už ide ľahko a je len na vás, akú váhu svojho tela si zvolíte. Pocit víťazstva nad sebou samým stojí za to, nehovoriac o estetickej a zdravotnej stránke života nového človeka.

Držím palce všetkým, ktorí sa rozhodnú využiť túto mimoriadnu situáciu vo svoj prospech. Ja osobne už tiež bojujem s lenivosťou a pohodlnosťou a zatiaľ som ľahší o 5 kg.

Po návrate do školy vyhodnotíme vaše výsledky tvrdej práce na vašej kondícii, na vašej úprave telesnej hmotnosti a na formovaní vašej telesnej schránky.

„V ZDRAVOM TELE, ZDRAVÝ DUCH!“

Akékoľvek rady a dotazy rád poskytnem na tel.č. 0907 176 827
email: jarokaminsky@centrum.sk

váš učiteľ TŠV Mgr. Jaroslav Kaminský
Vydržíme a prídeme späť silnejší!